Sunday, 4 November 2012

jodoh dan takdir :)

Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib berikhtiar mencari dan memilihnya sesuai dengan ketentuan yang ditentukan Tuhan :)

  
Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.
  
Memang kita mudah ter silap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

  
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.


Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?


Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? 

  
Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, jatuh terjerumus, tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. 

  
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

Seorang teman pernah berpesan.. "Kadang2 Allah sembunyikan matahari…dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar..Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


Friday, 21 September 2012

:') he's not my old sam anymore

he's no longer with us :') and its a reality . sorry untuk mama sebab dah hilangkan anak angkat lelaki mama yang sorang nih . kami (aku,yana,amir) tak penah mintak apeape dari die actually . kami cuma mahukan MASA dari die yang skang ni sgt BZ . bukan tanak percaye dye BZ (mmg xcye pun!) tapii dye lebih kepada mengelak dari kiteorang , even dye selalu nafikan aku still tak leh nak percayee . sorry SAM sebab aku terasa dengan kau , tapi for now memang aku sebenarnyee da ilang rase mcm nak jumpe kau . mungkin sebab kau dah selalu mungkir janji dengan aku :) aku tanak bersikap kejam dengan kau . sebab kau dah banyak tolong aku , family aku , kawan2 aku . tapi seriously aku memang dah rasa aku dah lost kau . lost kawan yang happening giler . aku dok perlis nih pun tak sempat ag nak jumpe kawan bergaduh mcm kau ni . aku even jauh aku tak penah lupee kau kan ? slalu nk ajak jumpe bile balik perak . tapii kau langsung tanak prepare mase untuk aku , untuk yana , untuk amir =( sedih bile kau wat cmtuh . tapi demi keselesaan kau , OK aku cube paham situasi :') tapii sorry SAM if lepas ni aku ta dapat jumpe kau dah . and aku yakin kau takkan hairan sikit pun . sebab i'm not that important to youu :) sam , aku harap kau happy dengan life kau . aku bukan bff kau kan , kalau yee pun mungkin duludulu jehh . hm , long long sigh ...... really frustrated ! thanks for being my friend for the while while ago . :') get a meanigfull life okayyy .  

Wednesday, 12 September 2012

SAM .

someone who has helps me a lot when aku ade problem . susah nak percaya yang kami dah ta rapat . maksud aku , die da ta rapat dengan aku , amir dan yana . kite org rapat before this , ehem .. tapi since aku dah ade someone dye semakin menjauh , tanak join kami dahh . huhuhu sedih sangat! bukan apee , sbb actually die sangat penting tau dalam hubungan ni . he's so sweet, comel jeh pendek2 and one more thing dye sgt kecoh! fun kod , klau die ade die lah yang selalu jadi kawan bertekak aku :) rindunnye mase tuh . tapi semua tuh aku rase kejapp jeh , why ? its all my fault , yelahh abaikan perasaan dye as a brother and someone who is important in our life . arhh damn! aku merosakkan suasana . now , we lost a big taiko :( sedih . sedih . I WANT HIM BACK! aku pun tatau bile lagii boleh hang out dengan die , aku rindu nak bergaduh dengan die , now aku tengah serabut fikir pasal nak kawin pulakk . arghh! aku dah boleh jadi gilee dah ni . aku xpuas enjoyy lagii . hmm , kalau aku dah kawin konfemm aku dah ta dapat nak have fun ngan bff aku ni . i miss them a lot! lamee xjumpeee , lagilagi sam . he's rite now belong's to someone else :( patut lah dah ta heran kat kami ni . its okeyy , kami sume paham . photogrpher kan? suresure busyy punyee . sigh-
p/s : sam aku mintak maaf , aku ta dapat jadi kawan sempurna untuk kau . imy !

Sunday, 9 September 2012

pesan arwah atok duludulu

sedih sangat bile teringatkan arwah atok :( hmm genap 5 tahun atok meninggal dunia . tapi semua kenangan dengan arwah fatin ta penah lupee :') sentiasa ingat , masih segar dalam memori (: skang nih fatin punn dah besa , jadi anak dara dah! hehehe , dah genap 20 tahunn pun :) haiss , kebelakangan ni fatin selalu teringat kat arwah . hmm ta tau kenape :( mase duludulu kann , kalau fatin tengah sedih atokk selalu buat lawak . tak mampu dah nak ingat semua tu , mase tuh seronok sangad2 :D fatin dari kecik dah duduk dengan atok ngn opah . mama sibuk dengan kerja (': Abah pulakk tade . hmmm , mase tuh opah dengan atok lah mama dengan abah fatin . sign report card pun atokk :) mase tuh fatin pegi skola pun atok hantar :) hehehe . mase tuh ingat lagii , atok hantar gi skola naik basikal Tua >.< comel gilerrr ! tapi time tadika sampai darjah dua lah , after then naik basikal sendiri :( atok ta larat nak bawak dah , atokk dah tua . hmm , seronok sangat bile kena manje ngn atok . atokk ajar fatin bace yassin (: tapii fatin ta pandai bacee :'( atok ta marah , atok paham cucu diee . sejak dari ituu atokk bagi fatin hafal surah yassin tuh sampai habiss , atok cakap " kalau fatin tak pandai bace takpee , tapi fatin hafal tau . nanti atok dah takde , fatin boleh jugak bacekan untuk atok " sambil tersenyum . aku ? " tapi takpee ke fatin tak paham maksud atok?" "takpe , nanti belajar tau bile ade mase :) " atok usap kepala aku , atok ajak g makan . terngiang2 kata2 atokk kat aku sampai skang ni :'( tapii bilee tibe waktu atokk sakit , time tuh aku baru form 3 . aku masih tak hafal lagii surah tu , aku baru hafal separuh jee :( atok pesan kat aku , fatin dengar cakap atokk ea . fatin jangan lupa bace surah yassin sampai pandai (: rajin mengaji . nanti atok mati , atokk nak fatinn selalu mengaji untuk atok (: fatin cucu atok kan? sambil mengusap kepala aku :'( aku cuma mengeluh dan tersedu dlm tangisan " fatin janji tokk , fatin janji :'( " atok pernah pesan kat fatin , nanti cari orang yang boleh bimbing diri kite ke arah kebaikan bukan keburukan (: kalau nak pahala banyak kita ubah orang tu . tapi jangan tinggalkan pulak orang tu bile die dah berubah :) sentiasa guide die ;) Alhamdulillah , kawan2 fatin semua baik2 . mereka yang ubah fatin ke jalan kebaikan :) fatin pun takde kesempatan nak ubah orang . fatin ta cukup sempurna (: atokk , fatin rindu sangat kat atokk . fatin selalu doakan atok ditempatkan di sisi orang2 yang beriman dan beramal soleh :') Al-fatihah .

Friday, 7 September 2012

sorry seems to be the hardest word.

ye saya memang takmau awak dah! saya takcintakan awak dah! dan ye saya takkan layan awak dah! lepas ni saya takkan hubungi awak lagikk! sebab saya dah letihh , letihh dengan jalan cerite ni :( saya tak kuat! saya pun ade hati dan perasaan , knp saya sorang kene tanggung ? knp! awak tahu saya syg awak :( tapii sayaa dah tak boleh! takkan saya nk suruh awak tengok saya ngn owang lain!? saya bukan kejam , saya tahu ati awak sakit bile tahu nanti :( saya taknak awak sakit, jadi saya xbg awak harapan dah! saya taknak jadi kekasih yg kejam , saya mintak maaf ;( saya buat mcm ni supaya awak tak lebih terluka lagii :( saya ta perlu cakap tentang perasaaan saya kat awak dah kann , sbb saya yakin awak tahuu. mungkin sekarang awak dah bencikan saya kan , its fine dengan saya. saya harap awak akan cepat lupakan saya! benci lah saya sepuas2nya , saya redha . saya cuma nak awak bahagia semula dan teruskan hidupp tanpa saya :') anggap saya cuma masa lalu awak , maafkan saya sebab ta balas semua persoalan awak . maafkan saya sebab buat benda semua jadi sulit , maafkan saya sebab pernah singgah kat hati awak dulu! terima kasih sebab berubah sebab saya :') saya harap awak akan jumpa yang lebih baik dari saya nanti :') InsyaAllah .

Sunday, 12 August 2012

TAKNAK

korang tahu 19 hb ni Raya kan ? mesti syokk kan bagi korang :) tak sabar dah nak raya , jalan2 pun gi beli baju raya sakan punya kan ? emm , sebaliknya bagi aku . aku mcam TakNak jee sambut raya tahun ni , aku tak rasa langsung feeling2 raya tuh . hmm , mungkin sebab kes 3 bulan lepas . Hahaha , aku masih sedih dengan perbuatan perempuan tuh . disebabkan mulut die yang busuk mcm longkang hubungan adik beradik jadi renggang . so bile raya mcm mane nak happy ? masing2 makan hati kann , tapi aku still ta pham kenapa dye still lagi nampak riang ? dye ni manusia jenis ape pun aku tak tahu lahh , haisss makin hari makin meluat pulak aku ! eee , kalo aku tulis pasal dye mmg takkan abis punye la . hmm , skang ni mcm mane ? aku tak tahu nak sambut raya mcm mane , aku jadi meluat tgok muke2 hipokrit pagi raya nanti . Arghh ! knp laa aku kene hadap depe sume , grr mengenangkan mak aku je aku balik ni . hishhh , harap nanti budak uh jangan nak buat muke innocent beramah ngan aku bagai . aku takkan maafkan ko lah kalau ko terus terang yang sebenar ! haisss menci2 ! TakNak Raya :( TAKNAK !

Wednesday, 8 August 2012

kehidupan baru di PTSS :)

Alhamdulillah , akhirnya aku dapat juga menyelesaikan urusan pertukaran politeknik dari PSIS ke PTSS (: hmm , rase mcm janggal pulakk 6 bulan dah tak masuk belajo . gara2 tangguh semester sem lepas , tapi aku cuba menyesuaikan diri di tempat baru ini . setakat ini yang boleh diceritakan Alhamdulillah , baik2 sahaja . cuma poli ni besar sangat ! aduhh , penat kaki ni mendaki tinggi2 nak ke kuliah . PTSS ni singkatan untuk Politeknik Tangga Sana Sini kot . hehhehe , banyak bebeno tangganya . tak larat nak mendaki , tambahan pulak tengah bulan pose ni haa :') tapii demi menambah ilmu di dada terpaksa lah tabahkan hati kuatkan kaki meneruskan niat tu . haiss , kat sini boleh aku katakan sangat2 berbeza dari PSIS . satu dari segi pertuturan nya semua pakat UTARA jehh , kedua dari segi pergaulan teramat2lah terbatas :) jauh sangat ngn jiwe aku , huhuhu . ketiganya dari segi kemudahan di kamsis tersangat2 lah superb :) aku suke aku suke ! cuma tak bestnya banggunan asrama ni sampai tingkat 5 lah pulakk :( makin kuruslah eden ni haa . keempat lecturer sini bajet gile , HAHAHA getikk pulak aku . huhu , tapii takpe sabo jele . ehem dah 3 minggu lebih aku masuk kelas tapi aku still tak boleh nak ingat name dak2 kelas aku . ahahaha , ramai pulak dalam 37 camtuh . haiss jenoh awok nak mengingat :( hmm , pergaulan aku dalam kelas macam biase cume aku dah kurang sikit bercakap nyee mungkin sebab aku belum biasa lagi , tapi sejujurnya aku tak nak ulangi kesilapan dulu . sobs sobs sobs ... erm , mudah-mudahan aku dapat menyesuaikan diri di PTSS ni :) pray for me yehh . 
here am I :)